Forskning
Dyslexikraft
I projektet Dyslexikraft1 definieras dyslexi som ett särskilt förhållningssätt till lärande, inte som ett problem, utan rentav som en möjlighet, en kraft.
I projektet utprövar ungdomar konstnärliga lärandemetoder och utvärderar dem på olika sätt. Hypotesen i projektet är att deltagarna därigenom kan nå fram till frågeställningar som är relevanta för dem och som kan hjälpa dem vidare till nya insikter om vad dyslexi innebär för dem. Det kan då öppnas vägar för att benämna, hantera och utveckla möjligheter till kognitivt och personligt växande, inte bara för dyslektiker utan för alla som vill utveckla språk och tanke genom konstnärligt skapande.
På utställningen är det de unga dyslektikerna själva som talar. Alstren som visas består av objekt, filmer, ljudinstallationer, skulptur och texter. De berättar om upplevelser av dyslexi, om lärandestrategier och om kreativitet. I sina verk formulerar sig ungdomarna också om dyslexin som en kraft och synliggör därmed en del av sin mångfacetterade expertis som dyslektiker.
Via utprövning av de konstnärliga metoderna som presenteras i projektet möjliggörs en diskussion om vad som kunde vara bidrag till en erfarenhetsförankrad, konstnärligt/estetiskt orienterad didaktik för läs- och skrivutveckling. Området dyslexikraft är i princip outforskat så projektet kommer att bidra med ny kunskap genom att synliggöra pedagogiska utvecklingsmöjligheter med utgångspunkt i konstnärliga uttryckssätt.
Hélène Edberg
Lektor Södertörns högskola
1 Projektet Dyslexikraft leds av regissör/manusförfattare Michaela Granit och konstnär/scenograf Karin Lind. Projektet har beviljats medel av Allmänna arvsfonden och syftet är att stärka barns utveckling. Det drivs av föreningen Artikel 31. Utställningen är resultatet av workshop-arbeten som pågått under året i olika skolor bland barn- och ungdomsgrupper i åldrarna 7 till 30 år.