Dream Business – Konstnärlig ingång
konstnärlig ingång
Se trailern till Dream Business
KONSTNÄRLIG INGÅNG – Michaela OM ARBETET
2009 startade jag tillsammans med dramatikern Kerstin Perski att utveckla ett konstnärligt nordiskt forskningsprojekt - där vi har velat undersöka, diskutera och sätta ljuset på fenomenet människohandel, och priset på våra drömmar i en globaliserad värld.
Behovet är idag stort att vilja se och kunna påverka sin värld, sätta ord och konstnärligt uttrycka sig kring frågeställningar om människovärde i en värld där gränserna för hur vi får behandla varandra hela tiden förflyttas. Vilka får betala priset för de glidande värderingar som följer i ekonomismens spår? Finns det en koppling mellan människohandel och hur vi i väst lever våra liv?
Projektet befinner sig mitt i den samhällsdebatt som pågår, som t.ex. i DN:s artikelserie våren 2011, som berörde många genom att synliggöra de människor som faktiskt lever på EU’s bakgård mitt ibland oss, här i Sverige, ett av världens rikaste länder. Och någonstans där; mellan mig själv och den fattigdom jag mötte ute på ryska landsbygden under en resa 2009, föddes tanken, att konstnärligt skapa en plattform för att belysa ämnet.
Tillsammans med scenografen Karin Lind steg jag in i en skola för fattiga barn, där vi möttes av unga pojkar, men inga flickor som gick i skolan, i ett samhälle utan fungerande infrastruktur där allt var förfallet och en stor brottslighet rådde. Känslan, förståelsen trängde sig på mig: att vilja söka sig ut, bort, drömmen om ett annat liv… där fanns inte mycket till framtid för unga kvinnor.
När jag kom hem från vår omskakande resa tog jag kontakt med vår sakkunniga Ninna Mörner för att diskutera och få mera kunskap. Under samma period mötte jag dramatikern Kerstin Perski som jag tidigare samarbetat med, som då hade skrivit pjäsen
Dream Business, och pjäsen öppnade nya och vidare perspektiv, en modern samtida saga. Vi bestämde oss för att försöka möjliggöra en produktion och skapa en friktion mellan pjäsen ”Dream Business” och verkligheten, ett ”levande rum” för reflektioner och en diskussion mellan unga och vuxna.
Dream Business – ett unikt svensk/finskt samarbete
Redan på ett tidigt stadium när jag påbörjade förberedelse med uppsättningen av pjäsen Dream Business sökte jag en ensemble med olika kulturella och språkliga erfarenheter för att skapa en bredare kontext till materialet.
Jag tog kontakt med skådespelaren Linda Zilliacus som hon arbetat med i en tidigare uppsättning, samt skapade ett samarbete med Finska Teaterhögskolans skådespelarprogram och prefekt Markus Fagerudd vilket ledde till att föreställningen Dream Business producerades i ett unikt samarbete med Teaterhögskolan i Helsingfors.
För första gången deltog studenter från finsktalande skådespelarprogrammet i en pjäs på svenska i Sverige; Annika Aahpalahti, Maija Arhola och Julia Lappalainen. Och ljuddesigner Jani Orbinski har skapat musik till föreställningen.
För varje dag har projektet vuxit på grund av ett starkt och direkt engagemang av människor som på olika sätt velat bidra med sin kunskap, och ungdomar som vi gett möjlighet att utveckla ett eget skapande i olika workshops, samt att även följa den konstnärliga processen.
Band har knutits med institutioner som Södertörns Högskola, Nordisk Institutt for scene og studio i Norge, Betty Nansen Teatret C:ntact i Danmark, och inte minst den fantastiska Orionteatern som öppnat sina portar för oss och är vår samarbetspartner.
/Michaela Granit, regissör och projektledare